Les escudelles populars de Sant Antoni i de Sant Sebastià són tradicions andorranes que solen aplegar molta gent. A causa de la covid-19, però, enguany les escudelles s’anul·len o se’n modifica la celebració.
L’origen de la tradició té un doble vessant: ajudar les persones més pobres i fer front a les baixes temperatures de l’època, ja que les dues dates queden emmarcades en la Setmana dels Barbuts, que la saviesa popular qualifica com la més gèlida de l’any. Les vivències de generacions i generacions i l’entorn cristià han donat peu a aquesta associació entre climatologia i sants barbuts.
Les escudelles populars són un àpat contundent a base de verdures, patates, cigrons i mongetes, fideus, carn de vedella i de porc, botifarra blanca i negra, bringuera, mandonguilles i gallina. Tot plegat, elaborat amb dedicació i força hores de cocció: les olles comencen a bullir de matinada a les places d’Andorra la Vella, d’Escaldes-Engordany, de la Massana i de Sant Julià de Lòria perquè al migdia l’escudella estigui a punt. Així, malgrat el fred, l’escudella es cuina, se serveix i es menja al carrer!
Aquesta tradició es complementa amb els Encants —que també queden afectats per la covid-19—, una subhasta de lots de productes tradicionals —coques i embotits típics— aportats per comerços o altres entitats i institucions. Els fons recaptats es destinen a causes solidàries. El dia de Sant Antoni (17 de gener) l’escudella popular se celebraria a la Massana, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, i el diumenge més proper al 17 de gener es cuinaria a Canillo i a Encamp, mentre que a Sant Julià de Lòria es faria el 20 de gener, festa de Sant Sebastià.
Aquestes tradicions, recuperades fa més de cinquanta anys, ofereixen una altra cara d’Andorra, potser la més desconeguda. Esperem que la situació sigui diferent l’any vinent i puguem tornar a degustar aquesta festa culinària!
*Fotografia d’Andorra Turisme