Tradicions que has de viure i que has de veure

Més enllà de botigues, hotels, restaurants, estacions d’esquí i atraccions turístiques, l’hivern a Andorra gaudeix d’un calendari variat de festes i de tradicions, en què cal destacar les Escudelles de Sant Antoni o les de Sant Sebastià. Així doncs, durant la segona quinzena de gener se celebren a les parròquies de Canillo, Encamp, la Massana, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany les Escudelles de Sant Antoni, i a Sant Julià de Lòria la celebració és per Sant Sebastià. Es tracta d’una tradició que es remunta als àpats que es feien per als pobres i que des de fa cinquanta anys s’ha recuperat gairebé arreu de tot el país. Un plat contundent cuinat al carrer des de bon matí que entra molt bé en aquestes dates tan gèlides, encara que s’hagi de menjar al carrer i a peu dret.

També pels volts de Sant Antoni, a la parròquia d’Escaldes-Engordany, se celebren els Encants de Sant Antoni. Una tradició que arrenca de començament de segle XX i que consisteix a rifar  lots de viandes. Els diners obtinguts amb la venda dels números de la rifa es destinen a una causa solidària.

Una altra data que cal destacar del calendari d’hivern és Carnaval, ja que quasi totes les parròquies el celebren. Andorra la Vella i Escaldes-Engordany l’organitzen conjuntament, i un dels actes més curiosos és el Robatori de les Olles, una tradició que s’ha recuperat des de fa pocs anys però que té els orígens a començament del segle passat. A l’inici, els joves entraven a les llars a robar les olles. Mentre els uns despistaven amb cançons i xerrades, els altres vigilaven els moviments de les mestresses per endur-se el recipient i gaudir del contingut. Ara es fa una representació perquè els més petits es facin una idea d’aquesta tradició i es canvien les cases pels locals de restauració del centre històric d’Andorra la Vella.

A Encamp, el Carnaval se celebra durant quatre dies i hi destaquen el Judici dels Contrabandistes i el Ball de l’Ossa, declarat Patrimoni Cultural Immaterial d’Andorra. És probable que aquest ball s’iniciés a l’edat mitjana, però tant un acte com l’altre es recuperen el 1950. En ambdós casos la tradició, la música, les crítiques i el jovent en són els protagonistes. Com ho són aquí i en altres indrets del país les celebracions de botifarrades populars. La ingesta de carn abans de la Quaresma marca, amb la crítica i la disbauxa, el Carnaval a Andorra.

*Escudella de Sant Antoni a Andorra la Vella. Imatge cedida pel Comú d’Andorra la Vella.

Illa Carlemany