Viatgeu a Andorra des de la literatura

Sens dubte, la millor manera de descobrir un país, un indret o un lloc és visitant-lo i convivint amb la seva gent, però, davant la impossibilitat de desplaçar-se aquests dies, tenim el cinema o la literatura.

Des del centre comercial illa Carlemany, aquesta setmana de Sant Jordi, volem proposar-vos que us capbusseu en un títol que té com a escenari racons d’Andorra. Descobrir aquests escenaris i viure la història que relata el llibre L’últim estiu a Ordino, de Joan Peruga (Santalecina, Osca, 1954), us farà venir ganes d’escapar-vos, tan aviat com es pugui, a trepitjar el terreny on se centra part de l’obra.

La novel·la de Joan Peruga —de la qual s’han fet diverses edicions en català i ha estat traduïda al castellà i al francès— recrea la vida d’Assumpta d’Areny-Plandolit (Sumpta), la qual anem descobrint mitjançant la correspondència que estableix amb el seu germà Quimet. Són fills del síndic general Guillem d’Areny-Plandolit, un dels personatges més importants de la història del país. A través dels ulls de la protagonista, l’autor mostra les transformacions de l’Andorra de final de segle XIX a causa de la crisi tant econòmica com de les formes de vida tradicional.

Els espais de la vall i del poble d’Ordino on la protagonista, la Sumpta, desenvolupa la seva vida configuren, també, un recorregut de vuit punts que podeu visitar. De fet, estan marcats amb una petita placa, on hi ha un codi QR que permet accedir a les explicacions sobre cada indret que ofereix el Comú d’Ordino. Cada codi QR presenta informació sobre aspectes històrics i culturals de cada lloc, juntament amb material gràfic i un fragment de la novel·la que hi fa al·lusió. La vall d’Ordino, el mateix poble d’Ordino, la Casa Rossell i la d’Areny-Plandolit, el camí de Segudet o l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià són alguns d’aquests escenaris, que no queden pas lluny del centre d’Andorra. Des d’illa Carlemany, amb un trajecte d’entre quinze o vint minuts, hi arribareu tot enfilant la CG 3 cap a la Massana i Ordino.

Gràcies a la ploma d’algunes autores i autors podeu descobrir més a fons com és el petit país dels Pirineus. Des d’illa Carlemany us convidem a iniciar aquest viatge literari!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Illa Carlemany