Les escudelles populars d’Andorra

Les escudelles populars d’Andorra

Quan arriba la segona quinzena de gener, les persones que practiquen l’esquí a Grandvalira o a Vallnord, o les que aprofiten les rebaixes dels comerços d’Andorra poden gaudir d’una tradició molt arrelada al país: les escudelles populars.

Les escudelles populars se celebren, per Sant Antoni, a les parròquies de Canillo, Encamp, la Massana, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. En canvi, a Sant Julià de Lòria, la cuinen per Sant Sebastià.

Entre el 17 i el 20 de gener se celebra aquesta tradició, que s’ha recuperat a la majoria del país i que sembla que té l’origen en uns àpats que es feien per als pobres. Consisteix a cuinar al carrer, amb unes olles grans, una contundent sopa, amb porc, pollastre, gallina, vedella, verdura i llegums, entre altres ingredients.

Els fogons s’encenen de bon matí i cap al migdia se serveix l’àpat a tothom que s’apropa a la cuina muntada a la plaça, tot suportant les baixes temperatures de l’època i menjant-se l’escudella, tal com marca la tradició, a peu dret al carrer mateix.

Coincidint més o menys amb la Candelera, a començament de febrer, se celebren a Escaldes-Engordany els Encants de Sant Antoni. Es tracta d’una tradició que arrenca a començament de segle XX i que consisteix a subhastar, a la plaça de l’església de Sant Pere Màrtir, lots de productes artesans aportats per la gent, com ara llonganisses i bulls, coques masegades i de llardons, orelletes… Els diners obtinguts amb la subhasta es destinen a obres benèfiques.

Amb aquestes propostes per a conèixer, viure i gaudir de les tradicions locals, la vostra visita a Andorra prendrà un altre caire. Tant si us allotgeu en hotels a peu de pistes com en zones urbanes, apropeu-vos a descobrir les arrels d’Andorra i mengeu escudella. Segur que en gaudireu, tant si aneu amb la parella, amb la colla d’amics o amb la familia. I havent dinat, sempre podeu visitar el centre comercial illa Carlemany i gaudir de la seva oferta comercial i d’oci, perquè aquí trobareu els únics cinemes d’Andorra, els Cinemes illa Carlemany.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Illa Carlemany