Meritxell, la festa nacional d’Andorra

El dia 8 de setembre se celebra la festivitat de Nostra Senyora de Meritxell, patrona de les valls d’Andorra, i, per això, festa nacional del Principat.

A les zones de parla catalana, la celebració cristiana del 8 de setembre és popularment coneguda com la de les marededeus trobades, ja que en aquesta data es veneren les imatges que, segons expliquen llegendes del segle XV, foren amagades durant la invasió musulmana i trobades després enmig de la natura, gairebé de manera miraculosa, per pastors, ermitans o, fins i tot, animals de pastura; i, així, al lloc on es trobava la imatge s’erigia una ermita o un santuari.

La llegenda de la Mare de Déu de Meritxell narra que un pastor va trobar la imatge, un gèlid dia de Reis, sota una gavarnera que, malgrat les baixes temperatures, estava florida.

La devoció i admiració per la verge al llarg dels segles XIX i XX, juntament amb el creixent sentiment nacional, van fer que el Consell General la proclamés patrona de les valls d’Andorra el 1873; el pontífex Pius X la ratificà el 1914.

El dia Meritxell, doncs, s’atura l’activitat del país (gairebé tot queda tancat, encara que a illa Carlemany disposeu de cafeteries, restaurants i cinema oberts) i tota l’atenció se centra a la basílica santuari, obra de Ricard Bofill. El prestigiós arquitecte català va reconstruir l’edifici després de l’incendi del setembre de 1972, en què es va perdre l’antiga ermita i la talla original de fusta policromada de la Mare de Déu de Meritxell.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Illa Carlemany