Aquests dies de confinament i d’incertesa a causa del COVID-19, volem proposar una sortida virtual a un espai molt especial d’Andorra: el llac d’Engolasters. Us proposem que escolteu la remor de la natura tancant els ulls i obrint l’ànima, i que us deixeu envair per la pau i la tranquil·litat, per la calma que transmeten l’aigua, el vent i el bosc.
Relativament proper al centre comercial illa Carlemany, el llac d’Engolasters, amb set hectàrees de superfície, està situat a la mateixa parròquia d’Escaldes-Engordany. Dels setanta llacs i ivons que hi ha a Andorra, és l’únic que està per sota dels dos mil metres.
Tant des d’Escaldes-Engordany com des d’Encamp es pot accedir al llac a peu. A més, des d’Encamp surt una ruta de senderisme marcada (en blanc i vermell), de dificultat baixa i itinerari curt (dos quilòmetres) en sentit lineal, sense desnivells importants. En aquest recorregut s’alcen diverses bordes, construccions típiques andorranes, i al llarg del camí creix un gran nombre d’espècies de flora autòctona.
El llac és un recurs natural que s’usa com a espai natural i industrial. El Museu de l’Electricitat organitza rutes guiades a la presa del llac, on hi ha el salt d’aigua més gran del país. Construïda el 1934, ha estat fonamental, fins no fa gaire, per a la producció d’energia elèctrica. A l’espai natural del llac també es desenvolupen activitats de turisme actiu. Quan s’acaba l’hivern, obre portes el parc d’aventures, especialment pensat per als infants.
A prop del llac, hi ha l’església de Sant Miquel d’Engolasters, d’estil romànic. Datada al segle XII, se’n conserva la majoria d’elements arquitectònics originals i algun afegit posterior. Contrasta l’alçada de la nau —de planta rectangular i amb un absis circular— amb el campanar de disset metres.
Una visita enriquidora, ni que sigui amb el pensament, per a conèixer més aquest petit país situat entre muntanyes, al cor del Pirineu.