De motius per a descobrir Andorra, n’hi ha molts!

De motius per a descobrir Andorra, n’hi ha molts!

Si us agrada veure món, sempre trobareu motius per a visitar Andorra i tornar-hi, per descobrir-ne més coses. La natura, amb tots els ingredients, és un reclam excel·lent, així com els esports, sobretot els d’hivern, i el shopping, amb l’àmplia oferta que es concentra a les avingudes Carlemany i Meritxell, on illa Carlemany és el centre.

L’art i la cultura també són motius per a visitar aquest petit país. Aquí el romànic té un paper molt destacat, amb mostres d’arquitectura i pintura que expliquen l’estil i la societat de temps passats en aquestes valls. 

D’altra banda, l’arquitectura del granit permet entendre com ha evolucionat el país des d’un punt de vista més contemporani, ja que és un corrent que sorgeix a començament de la dècada de 1930 i que s’allarga fins a la dècada de 1960. Així, es passa de construir amb pedra i un arrebossat posterior en cases tradicionals a fer servir el granit, que es deixa a la vista, com a element decoratiu. Aquesta arquitectura és un testimoni clau dels processos de transformació econòmica, social i urbanística de l’Andorra de mitjan segle XX.

Influenciats pel Noucentisme català, els arquitectes apliquen aquest corrent andorrà principalment a hotels, a cases plurifamiliars, a xalets, a escoles, a instal·lacions industrials, a fonts, a edificis de serveis i institucionals, a ponts i a murs de carretera. Se’n veuen exemples a totes les parròquies, però, sobretot, a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany. 

Si voleu saber més coses sobre aquestes edificacions i voleu organitzar una ruta per admirar-les, consulteu el web Museus.ad, en què també trobareu informació sobre la cultura i l’art d’Andorra.

Illa Carlemany