Són, des de fa anys, el calçat que ho ha conquerit tot: passarel·les, aparadors, discoteques i oficines de mig món. Qui ho havia de dir! Pensat inicialment per a l’esport —un camp on ha progressat amb l’especialització—, aquest calçat ha anat mutant cap a l’estil urbà, quotidià, sinònim de comoditat, amb uns preus cada cop més enfilats, i propostes triomfadores fins a l’extrem d’esgotar-se o convertir-se en peces de col·leccionisme.
L’èxit d’aquest calçat
En la seva història més recent, són diverses les raons que han fet triomfar la vamba: que les marques consagrades l’hagin portat més enllà del seu estricte àmbit esportiu; que les de luxe l’hagin incorporat al seu catàleg de productes, i que l’esperit jove i de rebel·lia que l’ha acompanyat sempre s’hagi introduït, subtilment, entre un públic ni jove ni rebel. La combinació d’aquests tres ingredients ha democratitzat la vamba.
Models icònics en el món de la moda
Hi ha models que són autèntiques icones. Popularitzats gràcies a l’esport, el cinema, la moda o el món de la música, i amb prescriptors que els hi han donat nom i cognoms, són de culte les Nike Air Jordan, les Adidas Stan Smith o les Converse Chuck Taylor All Star, per exemple. Autèntics hits creats, inicialment, amb una finalitat, però que han arribat a l’èxit extrem esperonats per moments, noms i tendències com ara jugadors de bàsquet, jocs olímpics, rapers i figures de l’skateboard o el retorn a l’estil retro.
La vamba acabarà amb la sabata de taló?
La comoditat imperant a l’hora de vestir i calçar —i de la pandèmia ençà encara més— ha coronat el xandall i les vambes, amb transformacions, retocs i refinaments. Acabarà la vamba arraconant vertiginosos stilettos o la sabata ben enllustrada? Ves a saber, però, ara com ara, al centre comercial s’hi pot trobar de tot i més en establiments com Tango, Alex Boutique, Geox, Timberland, Munich, Haglöfs, Salomon o Skechers, per citar-ne alguns.