Una ruta històrica pels pobles i el romànic d’Andorra

Una ruta històrica pels pobles i el romànic d’Andorra

S’ha acabat la temporada de neu però no la d’Andorra, perquè tot l’any el Principat t’ofereix propostes per gaudir d’una escapada. Si encara no has fet una ruta històrica descobrint els seus pobles medievals plens d’encant i esglésies romàniques, petites però tan pintoresques com fotogèniques, encara no coneixes Andorra. Perquè la major part del patrimoni cultural andorrà és l’art romànic, un estil sobri que s’ha adaptat a l’entorn natural pirinenc creant paisatges impactants. Aquí et proposem una ruta perquè descobreixis alguns d’aquests preciosos tresors ocults entre les muntanyes.

Per la Carretera General 2 (CG-2) a 7 km d’Andorra la Vella està Les Bons, un poble que és un autèntic museu a l’aire lliure per les seves construccions històriques. El pont sobre el riu Valira d’Orient, la Torre dels Moros, que va formar part d’una casa fortificada del segle XVII; el Bany de la Reina Mora, un antic dipòsit d’aigua àrab excavat a la roca; un parell de colomars del segle XVI; i restes de la muralla medieval i l’església de Sant Romà. A més, de l’ermita del segle XII que s’aixeca sobre una roca i que, com la gran majoria d’aquestes petites esglésies d’estil romànic llombard, té una nau amb un absis semicircular a la part posterior i una porxada a l’entrada.

Com totes les destinacions dins del país, Pal està a tocar de la capital, a només 12 km, s’arriba per la CG-4, a la qual s’accedeix des de la CG-3. Per a molts és el poble preferit d’Andorra. Les seves cases de pedra amb sostres de pissarra en contrast amb el verd que la primavera li dóna a les muntanyes creen una postal única. Per si no n’hi hagués prou, compta amb una de les esglésies més antigues del romànic d’aquesta zona. La de Sant Climent de Pal va ser construïda a finals del segle XI i començaments del XII i encara conserva molt d’aquella època. A Pal també pots gaudir d’alguns dels plats de la gastronomia local que ofereixen els seus restaurants.

Per últim, l’Església de Santa Coloma has de visitar-la perquè és l’única del Principat que posseeix un campanar rodó d’estil romànic llombard. S’arriba per la CG-1, així que pots continuar a 1 km i veure el Pont de la Margineda. Una preciosa joia, amb forma d’arc, del romànic sobre el riu Valira.

Aquestes propostes són només algunes de les que pots descobrir si recorres l’Andorra menys coneguda.

*Fotografies cedides per J.Casanova. Fons PCA. 09

Centre Comercial illa Carlemany

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Illa Carlemany