T’animes a fer el repte dels “Estripagecs”? Una ruta pels pics més emblemàtics d’Ordino

T’animes a fer el repte dels “Estripagecs”? Una ruta pels pics més emblemàtics d’Ordino

Des de 2015, any en què l’artista Pere Moles va instal·lar la seva obra “Estripagecs” al Parc Natural de la Vall de Sorteny com una finestra des d’on admirar el paisatge andorrà, aquests barrots de ferro forjat amb puntes irregulars i agudes que temps enrere es col·locaven en les finestres de les cases rurals per evitar lladres s’han convertit en un símbol de la parròquia d’Ordino. És per això que la instal·lació d’un estripagecs al cim de cada un dels seus sis pics més emblemàtics assenyalen les muntanyes que cal pujar per completar la “ruta dels Estripagecs”.

Casamanya (2740 m). Per gaudir de la vista de 360º que ofereix aquesta muntanya de roca calcària s’inicia l’ascens des del coll d’Ordino. Un sender que travessa el bosc de l’Airola et portarà per la collada de les Vaques i el Cap de l’Astrell, des d’on pots admirar la Vall del Valira d’Orient i els pobles d’Ordino i la Massana, abans de coronar el teu primer pic.

Pic de l’Estanyó (2915 m). Es troba al Parc Natural de Sorteny i pots començar el recorregut des del pàrquing. És un itinerari de gairebé 12 km, on veuràs prats amb les seves velles bordes de pedra que s’utilitzaven com a refugi de pastors i per albergar bestiar, aiguamolls, cavalls, rucs i isards, el riu de Sorteny, el llac de l’Estanyó, on es pesca la truita fario, i la serra del Roc del Rellotge que et porta al segon pic més alt d’Andorra.

La Serrera (2913 m). Per la seva proximitat a l’anterior té el mateix punt de partida i un recorregut de durada similar, 7 hores aproximadament. Des del segle XVII i fins al XIX aquest camí era utilitzat per al transport del ferro extret de les mines andorranes. Des del cim la teva vista arribarà més enllà de les fronteres del principat.

Font Blanca (2906 m). Des de la Cabana del Castellar i travessant el bosc del mateix nom arribaràs a aquest pic que es troba a la frontera francesa i des del qual pots apreciar la vall de Sorteny i espiar el país veí.

Tristaina (2878 m). Dins d’un circuit accessible i molt pintoresc, que abasta tres llacs, l’ascens s’inicia des del pla de la Coma del Forat i requereix un esforç una mica més rigorós en el tram final de la cimera.

Cataperdís (2805 m). És el recorregut més curt dels 6 i s’inicia al final de la CG-3. Durant el camí podràs gaudir de les vistes dels llacs de l’Angonella i la conca de la Coma del Forat i, ja al cim, de les conques andorranes i de la vall del llac de Soulcem.

Anima’t amb aquest repte, gaudiràs d’una experiència inoblidable i plena d’aventures als Pirineus. És imprescindible portar un bon equipatge, així que a Illa Carlemany disposem d’establiments com The North Face, Peak Performance i Salomon que t’ajudaran a trobar la roba i calçat ideal.

*Foto cedida per Comú d’Ordino

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Illa Carlemany