La grandalla, la flor nacional d’Andorra

La grandalla, la flor nacional d’Andorra

Amb el confinament, el medi ambient ha tingut un moment de tranquil·litat. Han baixat els índexs de pol·lució, el silenci s’ha pogut escoltar i, en molts llocs, els animals han perdut la por d’endinsar-se en l’espai urbà, orfe de gent, vehicles, activitat. Sembla, doncs, que quedar-nos a casa també ha ajudat a fer esclatar una natura que, ja amb la primavera, es desperta del llarg somni de l’hivern amb un reguitzell de colors i formes capricioses.

La natura, precisament, ha estat sempre font d’inspiració artística. I les flors, en particular, encara més: les trobem com a recurs en cançons, en versos i en prosa que evoquen les seves formes, colors i olors; els pinzells dels artistes han plasmat sobre tela, ceràmica o fusta les seves tonalitats, i cada primavera ens cobrim el cos amb peces de roba estampades i amb acolorits motius florals.

A Andorra, si una flor té el paper de protagonista en la inspiració artística és, sens dubte, la grandalla, de la família dels narcisos. Aquesta fràgil flor, de sis pètals blancs amb corona groga rivetada de vermell, creix a la primavera, mig amagada, i és reconeguda amb el títol de «flor nacional d’Andorra».

Narcissus poeticus és el nom científic de la grandalla i de ben segur és poètic aquest narcís, perquè una llarga llista d’autores i autors d’Andorra n’han fet poesia o prosa poètica. Amb les seves lletres han descobert la fràgil flor blanca de pètals gairebé de paper, de tija esvelta i delicada corba, i n’han descrit el profundíssim perfum característic. Un perfum, però, que es descobreix sortint a la muntanya i olorant cada flor.

Amb les mesures de desconfinament parcial aplicades a Andorra, que permeten sortir a caminar o a fer una mica d’esport, podem gaudir de les grandalles, sobretot les persones que viuen a les parròquies altes o fora dels nuclis urbans. Tenim la sort que grandalles i altres flors són fidels, any rere any, a l’arribada del bon temps. L’any vinent les tornarem a tenir aquí, estampant els prats. Serà un motiu més per a sortir a la natura i valorar aquest entorn tan preciós que té Andorra. Tot un tresor per a conservar i descobrir!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Illa Carlemany