Els gelats, els reis de l’estiu!

Els gelats, els reis de l’estiu!

El gelat és un clàssic de l’estiu per fer passar la calor. Tots són boníssims, tant els de gel amb gust de llimona com les delícies autèntiques a base de llet batuda, congelada i barrejada amb altres ingredients de mil sabors. Però quin és l’origen del gelat?

LA HISTÒRIA DEL GELAT

Sembla que els xinesos foren els primers a barrejar gel amb fruita i mel, i que els romans també ho feien, la qual cosa es coneix perquè l’emperador Neró es feia dur neu dels Alps. Alexandre Magne enterrava àmfores amb fruita i mel a la neu, i aconseguia postres refrescants, i els califes de Bagdad ¾els de les Mil i una nits¾ barrejaven la neu amb sucs de fruita i els anomenaven sharbets. Marco Polo els va introduir a Europa al segle xiii: els coneguts polos li deuen el nom! El cert és que la preparació era complicada i poc popular: es desfeien ràpidament i només estaven a l’abast dels qui podien portar gel dels cims i conservar-lo en pous soterrats.

Els gelats a base de llet, similars als d’ara, van arribar al segle xvi. Un cuiner francès a la cort anglesa va barrejar sucs amb llet i la combinació va agradar tant al rei que el va ben recompensar, però li va fer prometre que no revelaria la recepta.

Però és a l’italià Francesco Procopio dei Coltelli i al seu cafè a París a qui s’atribueix la popularització del gelat, de vainilla i de xocolata. Ja el servien el 1686 a la que es considera la primera gelateria de la història!

Al segle xviii les receptes del gelats ja apareixen en llibres de cuina i el 1913 s’inventa la primera màquina per a elaborar la crema gelada: un gran cilindre amb unes aspes, congelat per un equip de fred molt potent.

Després de saber tot això…, no us vindria de gust un gelat de nata, crema o xocolata del Mycorner, amb cucurutxo de galeta cruixent i ple de Nutella i amb toppings? I un iogurt gelat de La Yogurtería by Danone? Mmmmm, que bons!

Illa Carlemany