El gelat és un clàssic de l’estiu per fer passar la calor. Tots són boníssims, tant els de gel amb gust de llimona com les delícies autèntiques a base de llet batuda, congelada i barrejada amb altres ingredients de mil sabors. Però quin és l’origen del gelat?
LA HISTÒRIA DEL GELAT
Sembla que els xinesos foren els primers a barrejar gel amb fruita i mel, i que els romans també ho feien, la qual cosa es coneix perquè l’emperador Neró es feia dur neu dels Alps. Alexandre Magne enterrava àmfores amb fruita i mel a la neu, i aconseguia postres refrescants, i els califes de Bagdad ¾els de les Mil i una nits¾ barrejaven la neu amb sucs de fruita i els anomenaven sharbets. Marco Polo els va introduir a Europa al segle xiii: els coneguts polos li deuen el nom! El cert és que la preparació era complicada i poc popular: es desfeien ràpidament i només estaven a l’abast dels qui podien portar gel dels cims i conservar-lo en pous soterrats.
Els gelats a base de llet, similars als d’ara, van arribar al segle xvi. Un cuiner francès a la cort anglesa va barrejar sucs amb llet i la combinació va agradar tant al rei que el va ben recompensar, però li va fer prometre que no revelaria la recepta.
Però és a l’italià Francesco Procopio dei Coltelli i al seu cafè a París a qui s’atribueix la popularització del gelat, de vainilla i de xocolata. Ja el servien el 1686 a la que es considera la primera gelateria de la història!
Al segle xviii les receptes del gelats ja apareixen en llibres de cuina i el 1913 s’inventa la primera màquina per a elaborar la crema gelada: un gran cilindre amb unes aspes, congelat per un equip de fred molt potent.
Després de saber tot això…, no us vindria de gust un gelat de nata, crema o xocolata del Mycorner, amb cucurutxo de galeta cruixent i ple de Nutella i amb toppings? I un iogurt gelat de La Yogurtería by Danone? Mmmmm, que bons!