Festes populars, cicles de música i espectacles

Amb l’arribada del bon temps, Andorra viu les festes al carrer, on es barregen de nou tradició, festa, música i espectacle.

A banda dels cicles musicals i dels concerts al carrer, dels quals es pot gaudir majoritàriament al capvespre i a gairebé totes les parròquies, les celebracions i les festes majors de pobles i poblets omplen el calendari des de juny fins a mig setembre: la Cremada de Falles a Andorra la Vella, l’estada del Cirque du Soleil a Andorra, durant el mes de juliol, i les festes majors d’Escaldes-Engordany (25 i 26 de juliol), de Sant Julià de Lòria (final de juliol) i d’Andorra la Vella (primer cap de setmana d’agost).

La Nit de Sant Joan és sinònim de foc. A tot el Pirineu es viu la festa d’una manera característica, amb la Cremada de Falles, una tradició que el 2015 fou inclosa en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Andorra la Vella també la celebra, cada 23 de juny a la nit, pels carrers i les places del centre històric. Boles de foc, al so de la música tradicional, s’enlairen per damunt dels caps dels assistents en aquesta ancestral tradició. Tot un espectacle!

El juliol és el mes del circ, del Cirque du Soleil, que fa estada a Andorra per presentar un espectacle únic i gratuït, creat de manera exclusiva per a ser representat aquí. Per saber els dies de representació, els horaris i com s’aconsegueixen les entrades gratuïtes o com s’accedeix a comprar-ne de seient, consulta www.visitandorra.com.

La programació de les tres festes majors destacades recull música, concerts a l’aire lliure, teatre, espectacles per als més petits i certa dosi de tradició, amb els balls típics d’aquestes festes locals, acompanyats, en alguns casos, d’imatgeria popular: gegants, capgrossos i altres animals i personatges. Així, a Escaldes-Engordany es fa el tradicional Ball de Santa Anna. A Sant Julià se celebra La passa, el Ball cerdà i el Ball de la Marratxa, acompanyats dels gegants Rei Moro i Dama Blanca. A Andorra la Vella és tradicional el Ball del contrapàs, que es balla només el diumenge de Festa Major, seguit del ball de gegants i de nans, que tenen la seva pròpia música i la seva pròpia coreografia.

*Les Falles de Sant Joan a Andorra la Vella. Imatge cedida pel Comú d’Andorra la Vella.

Illa Carlemany