L’Andorra del romànic, la de la història, dels museus i de l’art

Aquesta cultura mil·lenària es pot veure i es pot sentir en les nombroses mostres d’art romànic del país. Els museus, l’art i les tradicions també ajuden a fer-se una idea de la història i de la manera de fer de la gent i de les institucions d’aquestes valls. La Casa de la Vall, seu del Parlament andorrà durant segles, o l’escultura 7 poetes, de Jaume Plensa, situada prop d’aquest edifici institucional, mostren el passat i l’avui d’Andorra, sense oblidar el santuari de Meritxell, de l’arquitecte Ricardo Bofill, construït després de l’incendi de l’església romànica de la Mare de Déu de Meritxell, patrona d’Andorra, el 1972.

Andorra disposa de més de quaranta esglésies i monuments d’estil romànic, un autèntic museu a l’aire lliure en paratges únics que apropa el visitant a la manera de viure i de fer en aquests llocs, on les esglésies, més enllà de ser centre de culte, eren, també, centres de caràcter social.

Per a descobrir l’art romànic d’Andorra, no hi ha res millor que visitar el nou Espai Columba. Es tracta d’un equipament cultural on es custodien, es conserven i es presenten les pintures murals de l’absis de l’església de Santa Coloma, situada a tocar d’aquest equipament, i, a més, és l’espai ideal per a difondre coneixements de la pintura romànica a Andorra, sense oblidar el context arquitectònic i altres manifestacions artístiques del romànic. Per a obtenir-ne més informació, consulteu www.cultura.ad o www.museus.ad.

Construccions medievals com ara el pont de la Tosca, el de Sant Antoni de la Grella, el de la Margineda o el d’Ordino, o les esglésies romàniques de Sant Miquel d’Engolasters, de Sant Joan de Caselles, de Sant Martí de Nagol o de Sant Martí de la Cortinada configuren una llista extensa d’obres arquitectòniques molt ben conservades, que, dins seu, amaguen pintures originals, detalls austers de l’època o retaules d’estils posteriors. Cal destacar l’església de Sant Vicenç d’Enclar, accessible només a peu i que formava part d’un nucli fortificat, amb torre de defensa, amb vestigis ja de l’època visigoda. La de Sant Vicenç d’Enclar i la de Santa Coloma són les dues úniques que tenen el campanar rodó. En aquesta darrera es pot veure un videomapatge que reconstrueix, de manera virtual, les pintures murals que n’havien recobert bona part de l’interior.

Andorra és el país amb el major nombre de museus per habitant. N’hi ha de temàtiques diverses: des dels que mostren la vida al món rural fins als que mostren col·leccions en miniatura, motos, còmics, vehicles d’època, perfums, art sacre, el món del tabac o el del correu postal, tot passant pel de l’electricitat, el Museu Carmen Thyssen o espais d’interpretació, com ara el de la Serradora i Mola de Cal Pal, a la Cortinada, o la Farga Rossell, a la Massana. Un ampli ventall, sens dubte.

Si des del centre comercial illa Carlemany estant vols visitar algun dels museus més propers, només has de travessar l’avinguda Carlemany per trobar el Museu del Perfum. Avinguda amunt, trobaràs el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, el Museu Carmen Thyssen i, una mica més enllà, la Sala d’Exposicions del Govern Artalroc i el Museu de l’Aigua.

Si et vols capbussar en l’art, l’arquitectura i la cultura popular d’Andorra, et recomanem que visitis www.museus.ad o www.visitandorra.com, que presenten informació i enllaços a altres institucions i tots els serveis que aquestes ofereixen.

*El campanar de Sant Miquel d’Engolasters. Autor: JA Aguareles. Imatge cedida per l’Àrea de Museus i Monuments del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports del Govern d’Andorra.

Illa Carlemany